Arrestaties en boetes bij controles in Transvaal en omgeving

5 October 2024, 18:17 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Bij een grote handhavingsactie in de wijken Transvaal en Groente- en Fruitmarkt zijn vrijdag meerdere arrestaties verricht, boetes uitgedeeld en woningen en ondernemingen gecontroleerd.

In het Wijkpark Transvaal was een grote verkeerscontrole. Er zijn zes aanhoudingen verricht voor rijden onder invloed van alcohol of drugs. Er werden zestig bekeuringen uitgedeeld voor onder andere technische mankementen aan het voertuig en het niet kunnen tonen van een rijbewijs of legitimatiebewijs. Bij een automobilist werden voor de tweede keer potten onveraccijnsde waterpijptabak gevonden. De boete bedraagt 500 euro en kan na onderzoek oplopen tot 5.000 euro. Bij de controle van een andere auto werd een kogelhuls aangetroffen. De bestuurder gaf aan dat het een souvenir was en dat hij het als sleutelhanger gebruikte. Ook had de bestuurder twee bivakmutsen over de hoofdsteunen getrokken 'als versiering'. De man heeft afstand gedaan van de spullen.

Tijdens de actie werden ook scooters gecontroleerd, waarvan er vijf met een te hoge snelheid konden rijden. Een bestuurder van een scooter had dubbele pech. Eerst werd hij voor de verkeerscontrole met zijn scooter van de kant gehaald en had geen geldig bromfietsrijbewijs bij zich. Hij moest zijn scooter achterlaten bij een vriend die wel een rijbewijs bij zich had en zijn weg op een andere manier vervolgen. Hij pakte de tram zonder in te checken en ook daar vond op dat moment een controle plaats. Zo kreeg hij naast zijn boete voor het niet rijden met een rijbewijs ook een boete voor het niet rijden met een geldig vervoersbewijs. Het team van de HTM schreef verder in de tramlijnen 6, 11 en 12 in totaal 139 boetes van 56 euro uit voor zwartrijden.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Verhuurvergunning

De Rijksbelasting heeft voor ruim 334.000 euro aan openstaande belastingschuld geconstateerd. Van de 71 gecontroleerde voertuigen is er voor 70.000 euro aan belasting geïnd en zijn twee voertuigen afgevoerd. Door de gemeentelijke belasting zijn voertuigen gecontroleerd op kentekens. Er werd voor ruim 33.000 euro beslag gelegd op voertuigen en zes keer is een wielklem geplaatst voor in totaal bijna 30.000 euro. Een voertuig is weggesleept.

De Haagse Pandbrigade controleerde panden en woningen op veiligheid. Sinds 1 maart 2024 moeten verhuurders die een woning verhuren in Transvaal Midden en Zuid een verhuurvergunning hebben. De Haagse Pandbrigade controleert hier extra op, zodat huurders extra worden beschermd. Er werden in totaal 21 woningen bezocht. Bij vier daarvan ontbrak de verhuurvergunning. Er werd 22 keer geconstateerd dat bewoners ingeschreven stonden en er niet woonachtig waren en negen keer waren de bewoners niet ingeschreven maar woonden wel in de woning. Daarnaast is drie keer onzelfstandige bewoning geconstateerd, dat is wanneer er meer bewoners wonen dan is toegestaan. Ook werd twee keer een illegale woningsplitsing ontdekt. De hoogste huur die voor een woning werd gevraagd was 2.100 euro per maand voor veertig vierkante meter. Verder waren de aansluitingen van de elektriciteit in meerdere woningen niet in orde. Op twee adressen zijn gas en elektra afgesloten. In een woning was de bewoner zo creatief geweest om stroom van de benedenburen af te tappen. Bij een andere woning liepen de elektriciteitsdraden door de woning wat voor een onveilige situatie zorgde.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Koolmonoxidemeting

Het scanteam controleerde 6.000 auto’s. De eigenaren van 112 voertuigen zullen nog een naheffing ontvangen, omdat zij geen parkeergeld hadden betaald. Ook werden 81 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Er is tien keer gewaarschuwd voor parkeren op een invalideparkeerplaats of foutparkeren. Het handhavingsteam trok met de bikers het actiegebied in en deelde enkele boetes uit voor het overtreden van het blowverbod in de wijk Transvaal.

Tijdens de actie zijn verschillende horecaondernemingen gecontroleerd. Bij een onderneming stond de zaak blauw van de rook, daar bleek bij een koolmonoxidemeting dat er een gevaarlijke situatie was. De brandweer heeft daarom een stookverbod opgelegd. Bij de andere gecontroleerde ondernemingen waren de horecavergunningen, afvalcontracten en afzuiging volgens milieueisen niet in orde. Om meerdere zaken werd de wet op de kansspelen overtreden. Bij diverse ondernemingen werd binnen gerookt. De ondernemers krijgen hiervoor een boete. Verder waren bij meerdere horecazaken personen aan het werk die geen verblijfsvergunning hebben of mogelijk een uitkering ontvangen. Dit wordt verder onderzocht door de gemeente.